Legio voordelen verduurzamen voor de adviseur
Duurzaam advies in praktijk
“Er is geen enkel steekhoudende reden om niet te verduurzamen en ook voor de adviseur zijn de voordelen legio”, aldus Edwin Kemers van PlannersDesk.
Artikel in vakblad VVP in serie duurzaamadvies in praktijk: artikel Legio voordelen voor de adviseur (PDF), gepubliceerd op 25 juni 2024 en op VVP online op 17 augustus 2024.
Samenstelling Willem Vreesdijk en beeld Raphaël Drent.
2024 is het jaar van de duurzaamheid. Van adviseurs zal steeds meer worden gevraagd hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Om financieel adviseurs te inspireren laat VVP in iedere editie een adviseur aan het woord die werk maakt van duurzaam advies (wat houdt het in, waarom doe je het en wat levert het op voor klant én kantoor?).
Gedrevenheid
Kemers noemt een aantal van die voordelen op: “Bijdrage verbeteren klimaat en milieu, bijdrage leveren energiezekerheid, foute partijen minder laten verdienen aan fossiel, zorgen en keuzestress bij klanten wegnemen, woongenot en gezondheid klanten verbeteren, betalingsproblemen klanten voorkomen, waardevastheid woning vergroten, leveren van een professioneel totaal woonadvies, aanvullende leadvergoedingen en blijvende toegevoegde waarde als adviseur.”
Kemers specialisme is het afstemmen van hypotheken, aankoopbegeleiding en verduurzamen als totaaladvies. In 1994 ging hij als kantoormanager bij PlannersDesk van start en in 2016 nam hij de laatste aandelen van PlannersDesk over. “Ik heb geen medewerkers in dienst meer, maar werk wel met ondersteuners voor schadeverzekeringen en makelaardij om een volledige en goede dienstverlening te bieden.”
Kemers heeft altijd tijdens het hypotheekadvies de woning waar het om gaat, bekeken. “Ik heb in 2001 een makelaardijdiploma behaald en eigenlijk altijd bij klanten verbouwingsoffertes opgevraagd om daar tips over te geven. Verduurzamen kreeg jarenlang helaas te weinig aandacht, ook door mij. In 2014 wilde ik daar flink mee aan de slag gaan, maar ondervond dat de meeste klanten er nog niet open voor stonden.”
In 2016 vond een omslag plaats, met name door de populariteit van van zonnepanelen, aldus Kemers. “In 2018 lanceerde ik een uitgebreide subwebsite met informatie over verduurzamingsmaatregelen. Naast veel inlezen en er mee bezig zijn, volgde ik twee driedaagse cursussen om duurzaamheidsadvies te geven: in 2019 bij Kader Group en in 2023 bij Positief Wonen.”
Showroom
Het advieskantoor zit in een combipand, een herenhuis uit 1903 aan de Velperweg in Arnhem. “We gingen van start met energielabel G en betaalden een vermogen aan energielasten. We hebben stapsgewijs verduurzaamd, van E naar B en streven naar energielabel A+. De 44 zonnepanelen en twee warmtepompen produceren evenveel energie als het pand verbruikt. Dankzij salderen betalen we daarom ook niets meer voor energie. Nog een paar verbeteringen en dan zouden we volgend jaar all-electric kunnen zijn.”
“Ons kantoor is een showroom. We laten onder meer een glas-glas zonnepaneel, een micro-omvormer en een infrarood tower zien. En uiteraard kunnen klanten de aanwezige HR++ en triple glas aanschouwen. Ik gebruik een viertal apps om klanten de werking uit te leggen en inzicht te geven. Daarbij gaat het om: monitoring opbrengst van zonnepanelen en warmtepompen, energiemanagement systeem van laadpaal en aansturing infrarood panelen. Aan de hand van de standaard NWWI-verbouwingspecificatie en eigen website leg ik klanten uit wat er mogelijk is voor de woning die ze op het oog hebben of waar ze al eigenaar van zijn. De afgelopen jaren ga ik steeds vaker mee bij bezichtigingen of tijdens de bouwkundige opname om de mogelijkheden in de woning te bekijken en daar advies over te geven. Recent heb ik voor een vrijstaande woning als projectleider een team samengesteld van aannemer, kozijneninstallateur en water-water warmtepomp specialist om samen tot een op elkaar afgestemd plan te komen. Was voor mij ook een leerzaam proces om tot zo`n ingrijpend groot verduurzamingsplan te komen.
Nieuwsbrief
Kemers roept bestaande klanten in een nieuwsbrief en in mailings frequent op om te gaan voor energielabel A. “Die respons is helaas zeer beperkt. Alleen als er een concrete aanleiding is, zoals een aankoop of een verbouwing, dan is er wel veel belangstelling. Bijna alle klanten willen dan verduurzamen en ze beginnen er vaak zelf over. Aangezien er nog miljoenen woningen aangepakt moeten worden, kunnen wij adviseurs hier nog jaren mee vooruit. En door je hierin te specialiseren, komen klanten ook makkelijker naar je toe. Klanten weten mij in ieder geval steeds vaker te vinden. Het behalen van de SEH Duurzaamheidsaward in 2022 zal daaraan ongetwijfeld een bijdrage hebben geleverd.”
Tips voor collega`s
Kemers oproep aan collega adviseurs: “Pak verduurzaming morgen als eerste op, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Maak een pagina ‘Verduurzamen’ aan op je website en zet daar alle NWWI-duurzaamheidsmaatregelen op met linkjes naar Milieu Centraal. Leg klanten uit dat je ook kijkt naar verbetermogelijkheden om energie te besparen. Vraag de energienota op en stuur een duurzaamheidsprofiel mee. Kijk naar de adviesgesprekken die je in de afgelopen maanden hebt gehad en benader die klanten voor een vervolgafspraak verduurzamen. En ga eens na hoe duurzaam je eigen woning is. Heel leerzaam om daarmee te begingen.”
“Misschien denk je als adviseur dat dit ver gaat, maar voor hypotheken zal je sinds dit jaar al het effect moeten uitleggen wat de invloed en mogelijkheden zijn van het energielabel. Ideaal bruggetje om te bekijken wat er mogelijk is. Vervolgens zijn er meerdere partijen, zoals DuurzaamXL die ingeschakeld kunnen worden.”
“Mijn wens is dat financieel adviseurs de bemiddeling van duurzaamheidsleningen van SVn en Warmtefonds kunnen doen. Daar zijn we al goed in en we hebben toch niet voor niets hievoor een Wft-examen gedaan. Goed dat Eigen Huis zich hier nu voor inzet, zodat we voor de klant het beste financieringsaanbod kunnen bieden en daarmee verduurzamen kunnen versnellen.”