Isolatie een warme jas voor de woning

Isoleren is besparen

Driekwart van de woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Hoeveel jij in jouw huis kunt besparen hangt sterk af van hoe goed jouw woning nu geïsoleerd is en hoe zuinig je je huis verwarmt.

Een eengezinswoning zonder isolatie verbruikt jaarlijks 3.300 m3 gas (€ 2.200,-) en een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas (€ 400,-) nodig. Dus een verschil van € 1.800,- oftewel € 150,- iedere maand weer!

Isolatie maatregelingen

Een dikkere laag isolatiemateriaal kost nauwelijks meer geld, maar geeft wel een flinke besparing op je energieverbruik voor verwarming. Met een dikke laag isolatie hoef je dus minder duurzame energie op te wekken. Voor de isolatiewaarde (Rc-waarde, afkorting van Resistance construction) kun je het beste streven naar:
• Vloerisolatie: een Rc van minimaal 5,0
• Gevelisolatie: een Rc van minimaal 4,5
• Dakisolatie: een Rc van minimaal 6,0
• Triple of HR++ glas: U-waarde tussen 0,5 en 1,2 (hoe lager hoe beter)

Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om deze isolatiewaarden te bereiken. Je zal dan wat minder energie besparen. Door meer energie zelf op te wekken, kan je toch energieneutraal worden.

Aanbrengen dakisolatie

Inblazen HR parels voor bodemisolatie kruipruimte