Water opwarmen met zonneboilers

Wat is een zonneboiler?

De zonneboiler is een apparaat dat door middel van de zon water opwarmt met behulp van een zonnecollector. Het doel van de zonneboiler is warm water maken, het cv-water opwarmen, een zwembad/jacuzzi verwarmen of warm water voor bedrijfsprocessen te maken. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een boiler. In de boiler zit meestal een spiraal waardoor het kraanwater loopt en opgewarmd wordt door het medium in het voorraadvat. Het kan ook zijn dat de gehele boiler gevuld is met tapwater en/of cv-water. Aantrekkelijke ISDE-subsidie van  € 663,- oplopend tot € 4.037,-

De terugverdienperiode van zonneboilers is zeer lang. Dat is de reden dat vanaf 1 januari 2021 de aanschaf van een zonneboiler niet meer als energiebesparende voorziening gezien wordt. Wij adviseren daarom terughoudend over de zonneboiler aangezien het vele malen aantrekkelijker om op dit dakvlak ook zonnepanelen te plaatsen. Minder gangbaar, maar aantrekkelijk is om thermische panelen achter de zonnepanelen te plaatsen die gekoppeld zijn aan een warmtepompboiler.

Toepassingen zonneboiler?

Zonneboilers zijn er in het klein welke geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik. Het collectoroppervlak varieert dan van een 0,5m2 tot wel zo’n 30m2. Ook worden de zonneboilers industrieel gebruikt om water te verwarmen, bijvoorbeeld voor een zwembad of bierbrouwerij. Hier is het collectoroppervlak meestal vele malen groter.

Zonneboilers zijn er in de vorm van vlakke platen. Voor het verkrijgen van een hogere temperatuur zijn er ook zonneboilers in de vorm van parabolische platen die de zonnewarmte naar één punt geleiden.