Met zonnepanelen zelf stroom produceren

Wat zijn de voordelen?

  • U kunt zelf uw eigen zonnestroom opwekken, in plaats van inkopen bij een energiemaatschappij.
  • U bent minder afhankelijk van stroomprijsstijgingen.
  • Zonnepanelen zijn onderhoudsarm.
  • Per direct lagere maandlasten!
  • Levensduur Glas-Glas panelen wel 40 jaar of langer.
  • Investering met een hoger rendement dan uw rentepercentage over uw spaargeld.
  • Aantrekkelijke regelingen om te financieren met lage (hypotheek)rente
  • Investering die u binnen 7 jaar heeft terugverdiend.

Zonnepanelen (Glas-Folie)

Glas-Glas door kwaliteit uiteindelijk de hoogste opbrengst

De gangbare zonnepanelen hebben aan de voorkant glas en aan de achterkant een zwarte of witte plastic folie. Door ook aan de achterzijde glas te gebruiken zijn panelen beter bestand tegen wind, vochtigheid, brand en beschadigingen.

De folie wordt op den duur poreus, zonnecellen krijgen kleine scheurtjes (microcracks) en het paneel begeeft het na 25-30 jaar. Met glas-glas is dit niet het geval door de perfecte bescherming aan beide zijden, waardoor de levensduur wel 40 jaar of langer kan zijn.

In de afgelopen jaren is het verschil in de aanschafprijs minder groot geworden. De overal gebruikte software voor offertes van zonnepanelen rekent de opbrengst over een periode van 25 jaar, zodat helaas de jaren daarna niet inzichtelijk gemaakt worden. Daarnaast zal verlies van vermogen van een glas-folie paneel zich veelal pas na de standaard 10 jaar garantie openbaren.

Onze favorieten: Solarwatt Glas-Glas 360 Wp en de AEG Glas-Glas 365 Wp, Beiden met een Duitse garantie van 30 jaar. Interesse? Vraag een offerte aan voor uw eigen dak contact.

Absolute top is de Sunpower Maxeon 5 met Enphase

Wilt u het beste wat er te krijgen is? Dan is de Maxeon 5 AC uw keuze. Ga voor het maximaal mogelijk rendement van 410 Wp, bewezen betrouwbaarheid, Tier 1, geintegreerde micro omvormer, veiligheid, duurzaamheid, circulariteit en toekomstbestendige slimme thuisenergie oplossing.

Omvormers

Omvormer Growatt
Seriegeschakeld systeem

Omvormer Enphase
Micro omvormer

Salderen vraag en aanbod

Het salderen met het elektriciteitsnet is noodzakelijk door fluctuaties van de energievraag. In het regeerakkoord had het kabinet de ambitie geformuleerd om al in 2020 een opvolger van de salderingsregeling in te voeren. Oud minister Wiebes heeft aangegeven dat het niet uitvoerbaar is, daarom heeft hij de salderingsregeling met drie jaar verlengd tot 1 januari 2023. Het lijkt er op dat er nog een jaar verlengd gaat worden, de ingangsdatum daarmee 1 januari 2024.

Afbouw subsidie salderen

Waarschijnlijk wordt vanaf 2024 tot 2032 de salderingsregeling stapsgewijs helemaal afgebouwd en vervangen door een lagere terugleversubsidie. De zelf opgewekte en terug geleverde stroom wordt door de energieleverancier vergoed. Hiervoor is het gebruik van een slimme meter nodig en is er nog twee jaar nodig om die over geinstalleerd te hebben.Prijsdalingen van zonnepanelen zorgen er voor dat minder stimulering nodig is om het aantrekkelijk te laten zijn om zonnepanelen te hebben.

Piek zonne-energie

Jaarcyclus opwek zonnestroom

Op het jaaroverzicht van de energie opwek is duidelijk het verschil per maand te zien. Verbruik van de airco in de zomer sluit wel mooi aan maar het verbruik van de warmtepomp in de winter niet. Daarom wordt (voor alsnog) veelal een hybride oplossing samen met een gasgestookte CV-ketel gekozen.

BTW-teruggave aanschaf

Ter stimulering om de investering te verlagen kan de volledig btw teruggevraagd worden minus een (klein) forfait. Zie Belastingdienst en Vragen en antwoorden over btw-teruggave zonnepanelen om van deze subsidie gebruik te maken. Het is erg lastig om later bij een uitbreiding van zonnepanelen btw-terug te vragen, beter direct geheel bruikbaar dak vol leggen om alle btw terug te krijgen. Meer hierover op Belastingdienst.

Aanmelden bij netbeheerder

Als u nieuwe zonnepanelen heeft moet u deze aanmelden bij de netwerkbeheerder, maak hiervoor een account aan op Energieleveren.nl. Het gaat om gegevens van de panelen, omvormer, opbrengst en of er een thuisbatterij is.

Voor de netwerkbeheheerders is het van belang dat ze beschikken over juiste gegevens  voor de veiligheid, bevorderen handel binnen de EU, integratie van hernieuwbare-energiebronnen en een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Controleer daarom of de registratie correct is als u al zonnepanelen heeft.

Overzicht netwerkbeheerders in Nederland
De historie van zonnepanelen p het dak gaat terug naar 1884

Historie zonnepanelen op het dak

De eerste zonnepanelen bouwde Charles Fritss in 1881, een dun laagje selenium op een metalen plaat. In 1884 plaatste hij de eerste reeks zoals op de foto te zien is op een dak in New York. Hij rapporteerde dat de stroom constant en van een behoorlijk kracht was. Thomas Edison en tijdgenoten geloofde dat elektriciteit enkel uit warmte opgewekt zou kunnen worden door middel van fossiele centrales.

Versnelling opwek met zonnepanelen

Het was Albert Einstein die met de theorie over fotonen inzicht bracht over de werking van zonnepanelen, waarvoor hij in 1921 de Nobelprijs ontving. In 1954 ontdekte Bell Laboratories toevallig dat met silicium de opbrengst t.o.v. van selenium vertienvoudigd kon worden. De afgelopen 10 jaar zijn de kosten voor zonnecellen enorm gedaald en zal daarmee binnenkort de goedkoopste vorm van energie zijn.