De toekomst van zonnepanelen

Bijna in elke woonwijk zie je zonnepanelen. En dat is ook niet zo gek. In 2019 zijn er net zoveel zonnepanelen als Nederlanders. Afgelopen jaar zijn er meer dan 5 miljoen panelen geplaatst. De markt voor zonne-energie en energiebesparing is booming!

Pas sinds 2012 worden grotere zonnesystemen aangelegd. De relatief jonge markt voor zonnepanelen is nog steeds volop in ontwikkeling. Panelen zijn de afgelopen tien jaar twee keer zo efficiënt geworden, terwijl de prijs met een kwart is gedaald.

In combinatie met het salderen en de BTW-teruggave wordt het steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen.

Trends en mogelijkheden

De komende jaren zullen zonnepanelen nog verder worden ontwikkeld door de volgende trends en mogelijkheden.

  • Van polykristallijne (blauwe) naar monokristallijne (zwarte) panelen, ook wel ‘all black’ panelen genoemd.
  • Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV), oftewel geïntegreerde zonnepaneleninstallaties in daken, gevels en glas.
  • Voldaksystemen, waarbij de zonnepanelen als volledige dakbedekking worden toegepast.
  • Van ‘zuid oriëntatie’ naar ‘oost-west oriëntatie’, waardoor er meer panelen op een vierkante meter passen en er meer opbrengst aan het begin en het einde van de dag is.
  • De ontwikkeling van dunne film laminaten, waardoor ronde vormen mogelijk worden. Ook wordt iedere denkbare kleur mogelijk.
  • De combinatie van zonnepanelen (PV-systemen) met zonnewarmtesystemen (PVT-systemen).
  • Energieopslag in de vorm van accusystemen (batterijen) en buffering in combinatie met zonnepanelen.

Nederland fossielvrij

Volgens internationale afspraken moet Nederland is 2050 fossielvrij zijn. Onderzoeksbureau TNO voorspelt dat 30 procent van de totale energievoorziening dan uit zonne-energie wordt gehaald. Dat komt neer op 200 tot 300 gigawatt geïnstalleerde zonnepalen. De teller staat momenteel op 5 gigawatt.

Voor 200 gigawatt aan zonnepanelen is een oppervlakte van 2.000 km2 nodig. Een derde kan op daken van huizen en gebouwen worden geplaatst. Niet gebruikte ruimtes als dijken en nieuw te ontwikkelen gebieden als zonneparken kunnen voor de overige benodigde oppervlakte zorgen.

Meer informatie over zonnepanelen

Heb je vragen over alle mogelijkheden om energie te besparen of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan telefonisch contact met ons op: 026 – 351 52 55 (optie 1) of stuur een bericht via contact naar ons. Online kun je ook direct een afspraak maken.